zaterdag 20 oktober 2012

Gevaarlijke beauty-ingredienten

Hee!
Vandaag heb ik wat informatie over gevaarlijke ingredienten die in sommige beautyproducten zitten. Er komt steeds meer aandacht voor de ingredienten in cosmetica. Dit is ook heel belangrijk. De stoffen kunnen van alles veroorzaken in en op je lijf. Je kan de ingredienten van een product meestal op de doos of het product zelf vinden. Lees mee:

 • Formaldehyde is een carcinogene* en giftige stof die vaak gebruikt wordt als conserveermiddel in beautyproducten. Formaldehyde kan je keel, neus en ogen irriteren. Tegenwoordig is het gebruik van formaldehyde verboden in cosmetica, maar er worden nog wel formaldehydedonoren gebruikt. Dit zijn stoffen die langzaam formaldehyde afgeven. Formaldehyde donoren kunnen bij ingredienten aangegeven staan als bronopol, imidazolidinylurea of benzylhemiformal.
 • Parabenen zijn stoffen die worden gebruikt als bewaar- en antibacterieelmiddel. Het gevaar van deze stoffen is dat ze vaak allergische reacties veroorzaken. Parabenen zijn niet giftig. Je kan zelf beslissen of je ze wil gebruiken. Het staat aangegeven bij ingredienten als iets met methyl, ethyl, propyl of buthyl.
 • Imidazolidinyl Urea en Diazolidinyl Urea zijn na parabenen de meest gebruikte conserveermiddelen in cosmetica. Als imidazolidinyl urea en diazolidinyl urea boven een temperatuur van 10 graden komt, komt er formaldehyde (zie bovenste punt) vrij. Bovendien zijn ze ook een carcinogeen*. Ook zijn deze stoffen vaak vervuild met nitrosamine dat ook een carcinogeen* is. Op de ingredientenlijst staan ze aangegeven als imidazolidinyl urea en diazolidinyl urea.
 • Talk zit vaak in gezichtspoeders. Sommige talk is besmet met asbest. Als je besmette talk inademt, word je kans op longkanker vergroot. 
 • Aceton is een stof die vaak wordt gebruikt in zeep, tandpasta en parfum. Deze stof staat op de lijst van gevaarlijke afvalstoffen. Aceton droogt de huid, keel en mond uit. Het staat bij ingredienten gewoon aangegeven als aceton.
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is een stof die gebruikt wordt in haar- en huidverzorgingsproducten. Het is een zeer agressieve reiniger die gebruikt wordt in middelen om bijvoorbeeld auto's schoon te maken. SLS kan allergische reacties veroorzaken en droogt de huid uit. Op de ingredienten staat SLS aangegeven als sodium lauryl sulfate.
 • Minerale oliën (oftewel vaseline en paraffine) worden veel gebruikt in lip- en babyproducten. Soms zijn minerale oliën vervuild met carcinogene* stoffen. Daarom mogen ze alleen nog maar gebruikt worden als er aangetoond kan worden dat ze carcinogeen*-vrij zijn. Door minerale oliën kan er geen zuurstof meer bij de huid komen en kan de huid geen afvalstoffen meer afvoeren, waardoor hij uitdroogt en verstopt raakt. De minerale oliën staan aangegeven als petrolatum, petroleum of paraffinum liquidum.
 • PEG's (polyethyleen glycol) zijn synthetische chemicaliën die in cosmetica worden toegepast als reinigende stoffen en huidconditioners. Volgens een rapport bevatten de meeste PEG's carcinogenen*. PEG's staan aangegeven als PEG met een cijfer erachter.
 • Triethanolamine (TEA) wordt toegepast in heel veel make-up-, haar- en huidproducten als emulgator. Een emulgator is een stof die wordt gebruikt als hulpstof bij het mengen van stoffen die niet of moeilijk mengbaar zijn. Het is een giftige stof die allergische reacties en irritatie aan huid en longen kan veroorzaken. Ook kan deze stof vervuild zijn met nitrosaminen die carcinogeen* zijn. TEA staat bij ingredienten aangegeven als triethanolamine. 
 • Diethanolamine (DEA) wordt veel gebruikt als schuimmiddel in shampoo's en geeft een fijne consistentie (hoe het voelt en hoe vloeibaar iets is) aan cremes en andere cosmetica. DEA kan met andere stoffen nitrosodiethanolamine (NDEA) vormen. Dat is een extreem krachtig carcinogeen*. NDEA wordt snel opgenomen door de huid. Als je echt geen andere shampoo kan gebruiken dan een met DEA, moet je de shampoo echt héél goed uitspoelen. 
 • Monoethanolamine (MEA) is net als DEA een stof die wordt gebruikt als schuimmiddel. MEA kan met andere stoffen reageren, en zo nitrosaminen vormen, die carcinogeen* zijn.
 • Ftalaten worden in cosmetica gebruikt als oplosmiddel. Sommige ftalaten zijn carcinogeen*. 
*kankerverwekkende stof

Letten jullie op de ingredienten bij een beautyproduct?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten